







## Training and Action Planning Workshop for States Integrated Distribution System Planning 2.0: Planning for Load Growth and Local Resources

Agenda

Detroit, Michigan

March 11-12, 2024 Optional Site Visit on March 13

Day 1		
Time	Lead	Session Details
8:30am	LBL,	Welcome and Agenda Review
20 min	NARUC,	• TBD, U.S. Department of Energy
	NASEO	NARUC and NASEO
		Lisa Schwartz, Berkeley Lab
8:50am	LBL	Integrated Distribution System Planning Overview
65 min		Lisa Schwartz and Natalie Mims Frick, Berkeley Lab
		Planning framework
		• Integrating state policy objectives in planning guidance for utilities
		Data and analysis state agencies can ask for
		Cost-effectiveness evaluation
		Cost recovery for grid modernization investments
9:55am	N/N	Individual Journaling to Define & Refine Topic
15 min		Participants journal on page 1 of the Action Planning Worksheet.
		• Propose or revisit the question, challenge, or opportunity you are exploring or would like to explore and for which you want to develop an action plan.
		<ul> <li>Participants may choose to answer guiding questions in the worksheet including:</li> </ul>
		• <b>Priority</b> : Why is this topic important to you? To your agency?
		• <b>Current state</b> : What is the state of this issue now in your state / agency?
		• Future state: Where would you like it to be?
		• <b>Personal</b> : How can your role influence outcomes related to the topic? What is your focus?
		• Challenges: Where are you stuck; where would you like to begin?

10:10am	NA	BREAK
15 min		
10:25am	LBL	Forecasting Loads and Local Resources: Emerging Methods for New
55 min		Challenges
		Margot Everett and Chris Lawrie, Kevala
		Overview of forecasting for distribution system planning
		Growth of large loads, such as data centers and manufacturing
		Building and transportation loads
		Scenario analysis
11:20am	LBL	Distribution Planning Modeling
45 min		Cody Davis, Electric Power Engineers
		Assumptions and inputs
		Methods and tools
12:05pm	N/N	Reflection & Updates to Action Plan
10 min		Participants reflect on the past sessions and incorporate any relevant
		learnings into their lesson plan
12:15pm	NA	Lunch, Introductions and Networking
45 min		
1:00pm	LBL	Distribution Planning With Local Resources: Integration and
60 min		Valuation
		Cody Davis, Electric Power Engineers
		Capabilities by technology
		<ul> <li>Value streams and benefit-cost analysis</li> </ul>
		<ul> <li>Hosting capacity analysis for solar and electric vehicle</li> </ul>
		charging
		Costs and benefits of proactive grid investments and cost
		allocation approaches
2:00pm	N/N	Paired walk (with prompt) & Break (refreshments provided)
30 min		Sample prompt: What is one professional accomplishment you've
		had in the last year that you're proud of, and why?
2:30pm	LBL	Coordination Across Planning Processes
45 min		Grace Relf, Berkeley Lab
		• Coordinating distribution system planning with other utility and state
		plans, such as grid modernization, resilience, and State Energy
		Security Plans
		State agency roles and responsibilities
3:15pm	LBL	Engaging Stakeholders
30 min		Natalie Mims Frick, Berkeley Lab
		State and utility practices and case studies
		Metrics for success
		Engagement throughout the planning process
3:45pm	N/N	Reflection & Updates to Action Plan
15 min		Participants reflect on the past sessions and incorporate any relevant
		learnings into their lesson plan

4:00pm <b>60 min</b>	N/N	Roam the Room: peer sharing & ask the expert to advance action planning worksheet and identify actions participants can take in their state
		Participants roam the room – and connect with colleagues & experts on
		their topic.
5pm		END OF DAY ONE

## Day 2

Day 2 Time		Session
8:30 am	LBL, N/N	Welcome and Agenda Overview
10 min		Opening remarks
		Day 2 overview
8:40 am	N/N	Action Plan Development – 5 W Questions
15 min		Framing: Before we hear more on dx planning from LBNL, think about your topic & its key stakeholders, challenges, and decision points. You will have an opportunity to reflect and iterate on this later today.
		Participants journal on 5 questions in their worksheet ("5 W questions")
		Who are the stakeholders? Who do you need to talk to?
		• What is the biggest challenge and how will you navigate it?
		• Where are the decision points? How can your action influence the outcome?
		• What resources do you need? How will you get them?
		• When are the timelines or data-driven events that may impact your approach?
8:55 am	LBL	Distribution Planning for Load Growth: Buildings
55 min		Natalie Mims Frick and Andy Satchwell, Berkeley Lab
		Distribution planning challenges and solutions
		• Energy efficiency and demand flexibility programs to manage building loads
		• Value of these programs for future grids with high loads and local resources
		Energy and bill impacts of investments to manage load growth and
		efficacy of alternative rate designs
9:50 am <b>10 min</b>	NA	BREAK
10:00 am	LBL	Distribution Planning for Load Growth: Transportation
55 min		Nancy Ryan, NER Consulting
		How EV loads differ from other types of loads
		Light-, medium- and heavy-duty charging loads
		Role of rates and managed charging in shaping EV loads
		• Grid impacts of EV charging — local distribution grid vs. bulk power system
		<ul> <li>Challenges to existing grid planning and finance paradigms</li> </ul>
		<ul> <li>New sources of data and planning tools</li> </ul>
10:55 am	LBL	Rate Design

40 min		Andy Satchwell, Berkeley Lab
		Rate design 101
		State policy and utility objectives
		Time-varying rate design elements
		Experience with EV rate design to date
11:35am	NA	Lunch
45 min		
12:20 pm	NARUC,	Regional State Panel on Distribution Planning Challenges and
45 min	NASEO	Potential Solutions
		Facilitated by National Association of State Energy Officials and National
		Association of Regulatory Utility Commissioners
1:05 pm		Reflection & Updates to Action Plan
10 min	N/N	
		Participants reflect on the past sessions and incorporate any relevant learnings into their lesson plan
1:15 pm	LBL	DER Interconnection
45 min	LDL	Grace Relf, Berkeley Lab, and Cody Davis, Electric Power Engineers
		<ul> <li>Data access and transparency</li> </ul>
		<ul> <li>Process and timeline</li> </ul>
		Economic efficiency
		<ul> <li>Grid reliability, resilience, and security</li> </ul>
2:00 pm	N/N	Peer-to-peer coaching exercise on Action Plan
40 min		For this exercise, there will be a "client" and two "consultants." There will
		be three rounds, so each person will get to be the client. Each round is 8
		minutes.
2:40 pm	NA	BREAK
10 min		
2:50 pm <b>15 min</b>	N/N	Reflect & Share Commitments
13 1111		Participants identify one action they want to commit to and share it with their table. Facilitators capture the action.
		<ul> <li>Use template of: "I commit to" (include name/state)</li> </ul>
3:05 pm	LBL	Office Hours – Ask experts questions about specific issues in your state
50 min		<ul> <li>Distribution planning policies and regulatory guidance</li> </ul>
		<ul> <li>Forecasting loads and local resources</li> </ul>
		<ul> <li>Distribution planning modeling; integration and valuation of local</li> </ul>
		resources
		<ul> <li>Coordination across planning processes</li> </ul>
		<ul> <li>Stakeholder engagement</li> </ul>
2·55.00	NARUC	Distribution planning for load growth: Buildings     Closing remarks from NARUC / NASEO
3:55pm <b>5 min</b>	INARUC	Closing remarks nominarioc / NASEU
4:00pm		END OF DAY TWO